Ons integriteitsbeleid
Na 30 jaar ervaring als één van de grootste organisaties van jeugdkampen in Vlaanderen, staan wij garant voor kwaliteit. Dit uit zich op zowel het niveau van sportopleiding als op pedagogische begeleiding.
Outside Jongerenvakanties draagt de fysieke, psychische en seksuele integriteit van het kind en de jongere hoog in het vaandel. Bijgevolg werken we actief aan een beleid waarin onze jeugd niet alleen een fijne ervaring beleeft tijdens hun vrije tijd, maar dit bovenal in een veilig omgeving kan gewaarworden. Integriteit definiëren wij in de breedste zin van het woord.
Bij ons heerst er een nultolerantie voor geweld, seksuele intimidatie, agressie en pestgedrag. Ons beleid heeft evenzeer betrekking op de deelnemende kinderen als jongeren die aan de slag gaan als monitor of docent. Door een veilig klimaat te creëren, proberen we - in éérste instantie - grensoverschrijdend gedrag van begeleiders of deelnemers te voorkomen en waar nodig gepast op te (re)ageren. We doen dit door te werken op drie beleidsniveaus: een kwaliteitsbeleid, een preventiebeleid en een reactiebeleid.
Ons kwaliteitsbeleid
Het kwaliteitsbeleid is de basis en beschrijft hoe we in onze organisatie met elkaar moeten omgaan op vlak van lichamelijke en seksuele integriteit, en hoe die gewenste omgangsvormen worden verankerd in onze dagelijkse werking. Hieronder kan u een aantal praktische voorbeelden van ons kwaliteitsbeleid lezen.
- Romina en Michiel vormen samen de basis voor Outside Jongerenvakanties zijn Aanspreekpersoon Integriteit, kortweg API. Zij zijn steeds aanwezig en de contactpersoon als er sprake is van een integriteitsschending. Dat is elke vorm van lichamelijk, seksueel, moreel of psychisch gedrag waarvan jij vindt dat het over jouw grens gaat of over de grens van iemand anders.
- We streven een positieve sfeer na waar ruimte is voor uiting van aanzien, eerbied en waardering. Door onze jaarlijkse monitorenopleiding, versterken we de communicatie en waardering van onze monitoren en docenten onderling. Bijgevolg komt dit tot uiting bij de deelnemers tijdens de kennismakingsactiviteiten.
- Tijdens de selectieprocedure van een monitor of docent is grensoverschrijdend gedrag een belangrijke topic. Hierbij onderzoeken we niet louter hun kennis en ervaring maar nemen we uitvoerig de tijd ons beleid duidelijk te stellen.
- We organiseren infomomenten met onze docenten en monitoren om dieper in te gaan op dit thema, dit tevens door praktijkvoorbeelden uit eigen ervaringen gezamenlijk te bespreken.
Ons preventiebeleid
Met ons preventiebeleid bouwen we verder op ons kwaliteitsbeleid met diepgaande aandacht voor het vermijden van de risico’s. Hierbij zetten wij héél bewust in op een cultuur waar steeds ruimte is voor dialoog zodat we kunnen voorkomen in plaats van genezen. Benieuwd naar onze aanpak? Lees verder hieronder.
- We programmeren zelf vormingen voor onze monitoren en docenten over thema’s als storend gedrag, talentontwikkeling, begeleidershouding, groepsdynamica…
- Onze kampleiders maken het thema bespreekbaar bij hun ploeg.
- Voor aanvang van elke kamp of activiteit krijgt elke monitor en docent en specifieke briefing van hoe we omgaan met en optreden tegen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag.
- Bijgevolg worden er, bij het begin van elke activiteit, afspraken met de kinderen gemaakt.
- Hierbij wordt open en duidelijk gecommuniceerd dat iedereen steeds zijn/haar grenzen mag en kan aangeven.
- Kinderen worden ook geïnformeerd over bij wie ze terecht kunnen als ze met vragen zitten of iets willen aankaarten.
Ons reactiebeleid
Ons reactiebeleid is weloverwogen en beschrijft welke maatregelen we treffen bij aanpak van grensoverschrijdend gedrag en dit steeds met zorg voor zowel slachtoffer als dader. Afhankelijk van en rekening houdende met de ernst van het incident. Zo willen we ons kwaliteits- en preventiebeleid verder op punt te zetten.
Voorbeelden van hoe we hiermee aan de slag gaan.
- Elke monitor en docent weet bij wie een vermoeden, onthulling of vaststelling van een situatie aangekaart moet worden (API). We zorgen ervoor dat de API en collega’s vlot aanspreekbaar zijn op of naast elk kamp. Samen met de API wordt de situatie correct beoordeeld. Men gaat met elke situatie vertrouwelijk om.
- We hanteren een handelingsprotocol. We luisteren en gaan in gesprek met alle betrokken partijen: zowel het slachtoffer als de pleger. Indien nodig, worden de ouders van de betrokkenen op de hoogte gebracht.
- Indien nodig registreren we incident en wordt er een dossier geopend waarbij de verwerking van persoonsgegevens volgens de privacywetgeving is.
- Met een herstelgerichte methodiek, willen we participatie zo goed mogelijk stimuleren. We informeren slachtoffers en daders ook over mogelijke verdere hulp en ondersteuning waar nodig.
- Elk voorgevallen incident wordt door onze organisatie bijgehouden om ons toekomstig beleid steeds te blijven bijsturen.
Hoewel er zich de voorbije jaren geen noemenswaardige situaties hebben voorgedaan, blijven proactief inzetten op ons algemeen beleid.
Aanspreekpunt Integriteit (API)
Heb je een klacht, vraag of opmerking omtrent grensoverschrijdend gedrag? Heb je nood aan een vertrouwelijk gesprek? Dan kan je contact opnemen met ons Aanspreekpunt Integriteit (API). Ons API zal naar je luisteren en samen met je onderzoeken hoe de situatie best aangepakt kan worden. Je kan contact opnemen via api@outside.be of via dit nummer